onsdag 7 augusti 2013

Klarna

Ghee (ghi) framställs genom att Klarna smöret! Det innebär att vätskan
kokas bort och alla proteiner skummas och filtreras bort! Kvar blir
den klara oljeliknade delen av smöret som skall förvaras lufttät
och är ett 100% smörfett!
 
149 Klarna    (227 av 365)

12 kommentarer:

  1. Intressant det uttrycket har jag inte hört

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mej satt det i bakhuvudet och det kändes roligare att lösa temat så!!! Kram ;D

      Radera
  2. Smart och snyggt tolkat! Stor kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske en lite annorlunda foto på temat!!! Kram ;D

      Radera
  3. Svar
    1. Ja det ser härligt ut när smör smälter och det gällde få ett bra foto på temat! Och de andra fotoförsöken blev inte lika uttrycksfulla för temat!!! Kram ;D

      Radera
  4. Detta uttryck har jag hört men nu vet jag ju också hur och varför.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja smör ligger på drygt 80% fett och med denna procedur som tar drygt en halvtimme ger 100% fett!!! Kram ;D

      Radera
  5. Precis, det gjorde min mamma också när jag var barn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaa... och jag gjorde det för temat men hade hört om det och fick lite annorlunda lösning på temat! Däremot har jag gjort på grisfett för att få Ister!!! Kram ;D

      Radera
  6. men så smart...ja det används ju i indisk matlagning. "Litet" kan man säga att det är skirat smör.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast skirat smör har alla delar kvar och är bara smält! Här skummas det och sjuder i 20 minuter till på plattan! Sen får det vila en stund innan det filtreras och bottensatsen får inte komma med! Utseendet skall vara genomskinligt som olja! Måste sedan förvaras i sluten burk! Men det stämmer att de används i vissa kök!!! Kram ;D

      Radera