söndag 4 augusti 2013

Stelna

Nu är mina jordgubbar på gång ordenligt och jag plocka in 1½ liter en dag!
 
Ensam äter jag inte upp allt så jag gjorde Jordgubbsparfait den gången!
Men först skall den Stelna i frysen några timmar innan den skall ätas!
Fast den smakar ljuvligt utan att ha Stelnat!!!
 
292 Stelna    (224 av 265)
 

Enkel god glass utan maskin! Min form är med alla Jordgubbarna
och med 1½ sats Parfait!!!

Jordgubbs parfait  4-6 port

4 st         ägggulor
1½ dl       socker
3 dl         vispgrädde
¾-1 l        jordgubbar (alt. hallon eller andra bär m.m.)

 Vispa ägg och socker. Häll i jordgubbarna lite lätt mosade. Vispa grädden och vänd ner den försiktigt.
Häll i form eller mindre portionsformar och frys in i minst 4 timmar något mindre tid med portionsformar.
Plocka fram 20-30 min före servering.
Stjälp upp på fat och garnera efter egen Smak!!!
 
Kunde inte hålla mej då jag har Blåbär utanför ytterdörren och är ensam så en ½ sats på Färska Blåbär med ett par tsk pressad citron i blev det också! Blåbären mosades lätt med stavmix och sen blev det några hela att droppa ner innan frysningen!  
Farligt gott om man gillar Blåbärsglass!!! 
Tur inte Gubben är hemma för det syns på tungan vad jag har ätit!!!
 

26 kommentarer:

  1. Ahhh så underbara efterrätter. Är du säker på att det är jordgubbar förresten? De är ju så fantastiskt stora att det inte liknar något. :D
    Hos oss är jordgubbarna små som smultron, men å andra sidan är smultronen stora som jordgubbar - så det jämnar ut sig. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu kom du på mej för självklart är det Smultron dessa uppsvällda blombottnar! Tyckte bara att Gjorda Gubbar var roligare namn, hahaaa...! Så dina Smultron är helt rätt även om jag använder ett annat namn! Går och väntar på några som skall ev svälla upp om de smakar annorlunda för blomman var otroligt vacker!!! Kram ;D

      Måste nog ut å plocka mera men nu blir de nog frysta! Tänk att ett så litet land 1x2 m ger så mycket klart det är smockat med plantor å fler blir det!!! ;D

      Radera
  2. Mums, ser underbart gott ut!! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan berätta att den är Jättegod! Och blåbären blev jättelyckad!!! Kram ;D

      Radera
  3. Svar
    1. Lätt att göra och värd att testa! Hela vår familj älskar den!!! Kram ;D

      Radera
  4. Ser gudagott ut! Vilka smaskiga foton. Jag kan känna doften av allehanda bär och det vattnas i mun! Läskande mums :D Stoooooor kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi fick den hos en familj och den blev genast en succés hos oss! Och i år testa jag med färska Blåbär Åhhh så supergott! Vet någon Tjej testa också nya smaker utan bär med toppen resultat! Och så lätt utan glassmaskin! Skulle gjort lite Portion skålar med Jordgubben så jag kunde smaskat i hemlighet innan Gubben kommer hem och den är nu tyvärr bamsestor i sin form närmare 3 liter... Jippi!!!
      BamseKram tillbaka ;D

      Radera
  5. Åh, vad gott och vackert! Varför inte ge ut en kokbok med skogens skafferi?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns alldeles för många kokböcker och jag är bara glad amatör! Men vi har några favoritrecept i familjen så nu fick jag foton till dem!!! Kram ;D

      Radera
  6. Mm ser underbart gott ut. Vill också ha. Nästa år ska jag ha några jordgubbar i trädgården minsann.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har byggt med lecablock å cement en ram för mitt land! Det är inte stort men i den växer Jordgubbsplantorna hej vilt och de nya skotten ser jag till att stanna innanför kanten! Sen kan jag sitta på kanten å rensa eller ha glassen på kanten och fota! Nu andra året på mindre än 2 m2 har det hittills säkert gett 6-7 liter på en dryg vecka och massa mer är på gång!!! Kram ;D

      Radera
  7. Har du fortfarande jordgubbar. Hos oss är de slut för längesen. Men du kanske har en sen sort

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det såg ut som de skulle mogna fick vi lite kyligare väder utan sol! Annars är hälften tidig till frost och den andra sen! Så först den 24 juli plocka jag in första jordgubbarna nästan en månad för sent men de håller på tills frosten sätter stopp! Idag plocka jag lite som hamna i frysen! Även min fläder blomma först i slutet av Juli!!! Kram ;D

      Radera
  8. jättefina, läskande bilder!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är supergott och riktigt kul att göra egen glass!!! Kram ;D

      Radera
  9. Vackra bilder och fantastiskt läckert recept! Mums:) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar och vi i familjen är svaga för denna parfait!!! Kram ;D

      Radera
  10. Låter underbart gott. Jordgubbarna har precis tagit slut annars hade jag genast använt receptet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det går jättebra med Hallon som det var det första vi fick smaka och stod då som överskrift!!! Kram ;D

      Radera
  11. Mums! Så gott det ser ut. Måste testa det, men då blir det nog med hallon.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snart har vi fått i oss hela Jordgubben men imorgon ger vi oss på Blåbären! Hallon hade jag förr men det blir säkert nån halv Blåbär till då det finns massor här i skogarna!!! Kram ;D

      Radera
  12. Blåbär finns utanför min stugknut här i norr. Har gjort blåbärspaj stup i kvarten så nu ska jag testa detta.
    Kanske är du intresserad av min vinnande Dikanäskaka på färska blåbär
    ;-)

    http://pysselfarmor.bloggplatsen.se/2010/08/22/3442615-dikanas-efter-maten-blabarskaka-till-kaffet/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den ser ruggigt god ut din Dikenäs-kaka som måste provas nu när det fortfarande finns Blåbär 4 meter från ytterdörren! Fast snart har blåbären tagit slut då gäller husknuten för jag slåss med Tjejen och fåglarna om bären! Visst är det härligt med bär så nära! Fast vi åkte på en lite fotorunda ohhh jisses vad blåbär och snart är det även dags för massor av lingon!!! Kram ;D

      Radera
  13. Svar
    1. Ja gillar man parfait eller glass med mycket bärsmak är det jättegott!!! Kram ;D

      Radera